Mivel már tudjuk a különbséget az egyszerű és a komplex szénhidrátok között, itt az ideje az utóbbiakról kicsit bővebben beszélni.
Amint az IR diétát elkezdtük, rögtön a fejünkbe verték, hogy a lassú CH mindennek az alapja, komplex szénhidrátokat fogyasszunk amikor csak lehet. Azért, mert stabilan tartja a vércukorszintet, nem ugráltatja annyira az inzulintermelést - no, de mik is azok az összetett szénhidrátok?
Komplex szénhidrátoknak nevezzük azokat a CH-kat, amelyek legalább 9-nél több monoszacharid egységből épülnek fel. ( Az egyszerű szénhidrátoknál megtanultuk, hogy azok jóval kevesebb egységből állnak. )
Aszerint, hogy állati, vagy növényi eredetű a szénhidrát, két csoportra oszthatjuk:
A növényi eredetűeket keményítőknek, az állati eredetűeket (és az emberi eredetűeket is, bár ebből feltételezem nem kimagasló a fogyasztásod) glikogéneknek hívjuk. ( Igen, a glikogén raktár fogalma már ismerős lehet, most hirtelen minden értelmet nyer.)
Látom, hogy csak egyetlen kérdésed van....
Hol vannak a rostok?
Nos, a rostok valóban összetett szénhidrátokhoz tartoznak, jól tudod. Nagyon hasznos anyagok, hiszen a hosszú telítettségérzet mellett minimális energiát is nyer a szervezetünk belőle- ám kicsit máshogy, mint ahogy azt a szénhidrátoknál megtanultuk.
Ehhez fontos tudni, hogy az emésztésük csak a vastagbélben kezdődik el, ahol a bélflóra rövid láncú zsírsavakra bontja őket: ezzel biztosít a bélbolyhok hámsejtjeinek tápanyagot.
Ennél a bontásnál keletkezik minimális energia, de nem ez lesz az, ami megadja neked a löketet, hogy elmenj az edzőterembe, vagy megváltsd a világot. Épp ezért fontos hangsúlyozni, hogy noha az élelmi rostokra nagy szükséged van, nem építheted fel csak és kizárólag erre az étrendedet. ( Igen, van, aki szerint lehet, de meglepődünk mi bármin is?)
A rostokról tudnod, kell, hogy két csoportra bonthatóak aszerint, hogy oldódnak-e vízben (polidextróz, pektin, inulin), vagy sem (cellulóz).
Ez azért fontos, mert míg a vízben oldhatóak felveszik a vizet és nagyon lassan kerülnek felszívódásra, a vízben oldhatatlanok kvázi csak áthaladnak a testeden. ( A vatta és papírevés, mint szokás nem számít diétás étrendnek!) A vízben oldhatóak azért hasznosak,mert lassú felszívódásuk révén tovább tartják stabilan a vércukorszintet- ami az IR-ben áldás.
Biztos vagyok benne, hogy felfigyeltél az inulinra. Nagyon sokan kérdezik, hogy ehető-e.
Most már biztos tudni fogsz te is válaszolni erre a kérdésre. :)
Miben találhatom meg őket?
Elég sok mindenben. :)
Jó rost és komplex szénhidrátforrások a zöldségek, a rizs, a zabpehely, a teljes kiőrlésű lisztek és tészták, stb.
Mennyit "ehetek" belőle?
Itt ugyanaz a szabály érvényes, mint a szénhidrátokról szóló összefoglalóban.
Egyeztess az orvosoddal!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.