A legtöbben, akik privátban megkerestek, bevásárlólista miatt kerestek meg.
Nézzük át együtt mi az, ami mindig jó,ha van otthon.
(Most hirtelen beugrott egy régi reklám.. tej...kenyér h...szalámi! Az emberi agy, jaj!)
Ahhoz, hogy a diétahiba, melléevés, éhezés lehetőségét csökkentsd, nem árt ha van otthon gyorsan elkészíthető, már valamilyen szinten elkészített élelmiszer is az alap élelmiszerek mellett. Megpróbálom szétszedni neked úgy, hogy könnyen tanulható legyen.
Márkákat nem írok, mert gyakran előfordul, hogy a gyártók alapanyagot cserélnek - a mi hátrányunkra.
Lássuk tehát az alap élelmiszereket- (a teljesség igénye nélkül.)
- Teljes kiőrlésű liszt (búza,rozs, durum,tönkölybúza. A lényeg, hogy a Tk. előtte legyen,hisz ez lassítja a felszívódást.)
- Zabpehelyliszt (Nagyon jó a sütikhez!)
- Sima zabpehely (semmi "tudományos", mindenféle vacakkal bekevert zabpehely! Sima ZAB! Mint a lovak, tudom... Meg fogod hálálni, hidd el. )
- Valamilyen nem számolós liszt: kókusz vagy mandulaliszt, vagy akár az útifű maghéj.
- Tk. főznivaló tészta, vagy durumtészta (Van, aki a tk. tésztát nem szereti.)
- Barna vagy bashmati rizs. (Utóbbi azoknak, akik nem reagálnak rá rosszul.)
- Hajdina
- Bulgur
- Kuszkusz
- Árpagyöngy/ gersli
- Cukormentes konzervek: Lehet kapni ananász és kukorica konzervet is, ami jó nekünk, így simán tudunk velük főzni.
- Paradicsompüré: Vége a zacskós bolognai korszaknak, magadnak kell megcsinálnod a paradicsomos alapot. Ehhez nem hátrány, ha van otthon sűrített paradicsom.
- Teljes kiőrlésű kenyér: Ez egy nagyon fontos és sarkalatos pontja a diétának. Nagyon figyelni kell, hogy jó-e, amit veszel. Fontos, hogy kenyereknél az első összetevő mindig TK. liszt legyen- mert akkor abból van benne a legtöbb. Sokan elhasalnak a kenyereken, nézz után, melyik márkák jók nekünk! (Itt reklámnak számítana, ha kiírnám.)
Ezek a fenti száraz élelmiszerek az otthoniakon túl biztosítják azt, hogy mindig legyen nekünk való köret a szekrényben.
Édesítéshez, desszertnek:
- Édesítőszerek: Megoszlanak a vélemények és az egyéni preferenciák. Itt is csak azt mondom: ami neked tetszik. Megkülönböztetünk természetes és mesterséges édesítőket: Nekem például mindkettő van itthon. Legjobban az eritritet és az eritrit alapúakat szeretem, de a mesterségesből is tartok itthon folyékony és tablettás (pötyi!) változatot. Speciel engem a sztíviával a világból ki lehet kergetni, de van, aki arra esküszik. :)
Az édesítőszernél mindig nagyon meg kell nézni, mit veszel- sajnos soknál ott a cukor is, ami szerintem vérlázító, de tudjuk... a világ egy nagy piac. Amit el lehet adni, el is fognak!:)
- Valamilyen számunkra is jó keksz, rágcsa, snack: Vannak teljes kiőrlésű lisztből készült ropik és perecek, kekszek- édesek és sósak egyaránt. A háztartási kekszből és vajas kekszekből is vannak jók nekünk. Nápolyiban egyelőre egyetlen egyet tudok, ami jó nekünk, sajnos a többi nem tk./cukormentes.
Ha van ilyen otthon, a táskánkban vagy az autónkban, akkor az szavatolja, hogy ne nyúljunk mellé akkor sem, ha kapkodunk!
- Édesség- cukormentes joghurt vagy puding: Vannak nekünk jó csokik, mogyorókrémek, lekvárok és egyéb nyalánkságok is. A joghurtoknál figyeljünk, nagyon kevés jó nekünk! Jól tudnak jönni a kenyérre kenhető dolgok, ha nincs ihletünk és közeleg egy kisebb étkezésünk.
- Cukormentes üdítő: Nagyon széles a skála. Szénsavas, gyümölcs ízű, jegestea vagy szörp: mindenből van számunkra elérhető már. Ennek fogyasztása azonban nem helyettesíti a vízivást, mértékkel fogyaszd őket!
Olyan élelmiszerek, amiket eddig soha nem/kisebb tételben vettél:
- Chia mag/ azték zsálya: Szuperül lehet vele sűríteni, desszertet készíteni, magas fehérjetartama jól jöhet, ha könnyen éhezel az átállás szakaszában.
- Túró: Fehérjepótlásnak, túrópizza alapnak, sütiben a lisztes/keményítős pudingok helyett, magában, tésztára, mindenhogy.
- Fehérjeporok: Erre kitérnék részletesebben, amikor a fehérjékról és aminosavakról írok.
- Tojás: Sokkal több tojást fogsz enni, mert alacsony a CH tartalma, viszont fehérjében nagyon erős.
- Zöldségek: Sokkal több zöldséget fogsz enni, paradicsom, paprika, uborka mindig jó, ha van a hűtőben.
- Főzőtejszín: Mivel a tejet elég limitáltan ehetjük a magas cukortartalma miatt, viszont a főzésben sokszor használjuk, célszerű főzőtejszínt vízzel felhígítva használni: Az ételeknek így alacsonyabb szénhidrát tartalma lesz- viszont a zsírra ettől függetlenül figyelnünk kell.
Első szusszanásra ez az, ami szerintem mindig jó, ha figyel a szekrényben és a hűtőben. Egy ilyen nagyobb bevásárlás után be vagy biztosítva fizikálisan a diétahiba ellen- a többi fejben dől el! :)
A neked fontos tápanyagokról itt olvashatsz bővebben.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.