Végre itt az ígért poszt!
A héten kicsit elcsúsztam a munkában, illetve a jó idő kicsit kicsalogatott a kertbe, így ez a poszt elég sokat váratott magára...:)
Úgy terveztem, hogy az általános bevezető után külön posztokra szedem a tápanyagokat, hogy a későbbiekben könnyebben megtalálható legyen.
Kezdjük tehát egy nagyobb csoportosítással.
Mik is azok a a tápanyagok?
Nyilván ehhez nem kell túl nagy tudás, elég magát a szót megnézni: azok az anyagok, amelyek táplálékkal jutnak be a szervezetünkbe- és annak táplálásáért, erősítéséért, helyes működéséért felelősek.
Tehát minden olyasmi, ami a szervezetedbe jut (erős túlzással), tápanyag. Bármilyen élelmiszert fogyasztasz, a tápanyagtartalma jelzi azt, hogy milyen biológiai értékkel bír. ( Igen, a zacskó chips soha nem lesz olyan értékes ebből a szempontból, mint egy szép szelet hús zöldségekkel és barna rizzsel.)
A tápanyagokat különféle elvek szerint szokták csoportosítani - én ezt most nemes egyszerűséggel elhagynám és felsorolnám őket, hogy a későbbiekben kifejthessem Nektek őket.
Tápanyagok tehát: (katt rájuk)
- Fehérjék és aminosavak
- Szénhidrátok / cukrok
- Szénhidrátok - komplex CH
- Zsírok
- Keményítők és rostok
- Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek
- Víz
Ezen rövid felsorolás tagjai kivétel nélkül szükségesek ahhoz, hogy túlélj. Hogy jól élj. Hogy miért, azt a további posztokban láthatjátok.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.